De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,
jacqueline munayQi himani inner outer strenght

In 6 stappen van opgebrand naar opgeladen

Het is handig om te weten wat jij belangrijk vind. En volgens welke kernwaarden jij zou willen leven. De kleine, concrete doelen jij bepaalt hebt, zijn jouw routekaart om in het dagelijks leven van je waarden te kunnen genieten. Je gekozen waarden zijn namelijk een richtlijn tijdens je groeiproces hier op aarde. In de ACT therapie wordt wel eens gezegd;

Het ware doel is de weg er naar toe.

Niet het bereiken van het doel zelf.

Als we in de vorm van een metafoor spreken, dan zou een doel zijn skiën van de top naar beneden waar je in de skihut gaat lunchen met vrienden. Maar het is ook mogelijk om met een helikopter direct naar dit einddoel, de skihut te vliegen. Dit kost bijna geen moeite. Maar de stapjes er naar toe leren ons juist het meest.

Wanneer je opgebrand bent of burnout, dan zijn hele kleine stapjes al snel te veel. Daarom is de lat hoog leggen nutteloos. En is het soms goed om helemaal niet zoveel te willen. Maar je wil wel vooruit. Vraag jezelf dan bij het bepalen van je volgende doel of het praktisch en haalbaar is. Of het nu mogelijk is in je huidige situatie en het doel aan 1 van jouw waarden voldoet?

Imperfectie

Om weer energie op te kunnen laden zul je je bewust mogen worden van je eigen gedrag. Welke overtuigingen zitten achter het feit je een patroon van opgeven hanteert, voornemens niet volhoud of situaties vermijd omdat je niet durft of iets niet kan?

We zijn niet perfect. Dus accepteer je imperfectie. Het mag allemaal wat minder kritisch. Het kost allemaal zoveel energie wanneer je op je tenen loopt, niet zegt wat je eigenlijk op je hart hebt of je neemt veel te veel op je schouders. Burn-out is te voorkomen als je weet om te gaan met de ups-and-downs in het leven. Een fijne, ondersteunende omgeving die er voor je is, is daarom behulpzaam. En ik denk dat het belangrijk is in vrijheid dingen op je eigen manier te kunnen doen in je prive- en zakelijke leven. Ik zeg altijd zorg 1st goed voor jezelf, dan kan je er makkelijker voor een ander zijn. Dus luister goed naar wat jij nodig hebt. En geef op tijd een grens aan.

Controle

Het is namelijk onmogelijk om aan de behoeften van iedereen in je omgeving te kunnen voldoen. Je kan wel je omstandigheden de schuld geven van alles dat moet. Maar dat moeten heeft meestal te maken met een onbewuste drijfveer. Je houd krampachtig vast aan een illusie. Bijvoorbeeld aan aandacht, afhankelijkheid of schijnveiligheid jij nodig denkt te hebben. Burn-out zelf is niet het probleem, maar jouw perfectionisme, jouw frustratie of het niet gelukkig zijn in je baan toont een innerlijk- en onderliggende oorzaak aan van je burn-out.  Je wilt over zoveel dingen controle, waar je geen zekerheid in hebt. Die controle en focus op de hoop het ooit anders zal zijn, is een manier van overleven. Niet van leven.

van Opgebrand naar Opgeladen

Wat kan je nu doen om opgeladen vol energie en enthousiasme in je leven te staan?

  • Stap 1 is weten wie jij naast alle rollen die jij vertolkt als moeder, ondernemer, partner, sporter etcetera echt bent. Wat voor beeld heb jij over jezelf?
  • Stap 2: Krijg helder in wat belangrijk is voor jou. Volgens welke normen en waarden wil jij leven?
  • Stap 3: En wie kan je hierbij ondersteunen of als voorbeeld dienen?
  • Stap4: Kom in actie beetje bij beetje toch nieuwe dingen doen om je comfortzone op te rekken. Kies voor activiteiten die jouw ontspannen, zoals rustig bewegen, een bad, schrijven of luisteren naar muziek. Vier de dingen die wel gelukt zijn.
  • Stap 5: Verslaving, verleiding, vermijden en verdediging loslaten.  Dit zijn manieren van overleven.
  • Stap 6: Wees bereid tot vergeving en compassie vol zijn naar jezelf.

Neem jij verantwoordelijkheid om je ballast los te laten?

Jacqueline Brandes

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Deregieovermijnhart.nl! Ik ben Jaqueline en ik kan je helpen je overlevingsmodus los te laten, zodat je gaat zien wat echt belangrijk is, zodat jij het leven kan creëren wat je wil. Op mijn blog lees je er alles over!


Create your happy future

In 6 stappen van dromen naar doen

De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,