De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,

Reflecteren einde jaar stress loslaten

Ja, tijd om te reflecteren en einde jaar stress los te laten. Uiteraard wens ik je een gelukkig en stressvrij nieuwjaar toe. Vandaag is het 4 januari 2022 en ik hoop dat je na een gezellig weekend, een paar eerste goeie werkdagen hebt gehad. Misschien heb jij, net als ik een opmaak gemaakt van het oude jaar. Het zogenaamde reflecteren einde jaar stress loslaten. Het einde jaar leent zich echt om stress los te laten en nieuwe doelen helder te krijgen.

https://youtu.be/EszuebUWvtw

Wil jij het anders gaan doen komend jaar, dan is het handig als je jezelf eerlijk in de spiegel aankijkt.

Want je kan je wellicht wel voorstellen dat er onzichtbare blokkades en stress momenten zijn geweest die jou tegenhouden om bepaalde stappen te zetten. Het is goed om tijdens een reflectie daar eens bij stil te staan. Wanneer kwam je niet in actie toen het eigenlijk wel moest? Of welk moment durfde je niet en koos je de makkelijkste weg?

Einde jaar stress kost bakken energie

Altijd maar in de vecht- en vluchtstand keuzes maken betekent in mijn optiek stilstand. Misschien ben je in 2021 teveel over je grenzen gegaan en bleef je maar doorgaan terwijl je eigenlijk wel toe was aan rust. Veel op wilskracht moeten doen brengt je maar langzaam vooruit. Dit kost dan ook bakken met energie. Want wilskracht is maar 5% van je gedrag. Door een tekort aan energie verlies je focus.

Automatische piloot

Waarschijnlijk verloopt er dan veel op de automatische piloot wat op basis is van reflexen en zintuiglijke impulsen. Dat houdt in dat jij continue in gedachten bezig bent met het gevecht of het wegrennen voor een zogenaamde gevaarlijke tijger, waardoor je enkel aan het overleven bent, in angst leeft en het mooie leven aan je voorbijgaat. Is je automatische piloot dus niet goed afgesteld op hetgeen je wel wil in je leven, dan is het net alsof je in de auto onderweg in gesprek bent of je staart uit het raam en ineens rijd je je afslag voorbij. Herken jij dat bij jezelf?

In deze modus kost het veel moeite om de cijfers van jouw cijferslot te vinden. Dus… zullen we afspreken jij het dit jaar anders gaat doen en vanaf nu zorgt voor meer balans en focus? Hier bedoel ik mee, de juiste gemoedstoestanden, gevoel en gedachten vinden en ervaren, die je wel helpen groeien.

Succes bereik je namelijk door het creëren van een goed plan, het uitspreken van positieve gedachten en vanuit je dromen gaan doen en leven!

Tijd dus voor reflecteren einde jaar stress loslaten

Succes bereik je namelijk door het creëren van een goed plan, het uitspreken van positieve gedachten en vanuit je dromen gaan doen en leven! Waar kies jij voor? Volg jij je groei intuïtie of stress intuïtie? Naast helderheid en energie is er ook moed nodig om stappen te gaan zetten buiten onze comfortzone. Want een Krijger heeft geen tijd voor excuses. Het is dus van belang tijd efficiënt en productief in te richten, zodat jij jouw gewenste leven gaat bereiken.

Groots denken

 • In Stap 1 CONFRONT van mijn CREATE-methode, heb je hiervoor doelen opgesteld volgens je kernwaarden.
 • In Stap 2 RESET heb je zelfcompassie en zelfvertrouwen ontwikkeld en sleutels tot succes en geluk leren inzetten.
 • In Stap 3 ENGAGEMENT verbind je jezelf aan het hebben van focus, met behulp van rituelen, tijdmanagement en goede mensen om je heen, zodat je in ontwikkeling blijft.

Jij hebt helder wie je bent en wat je talenten zijn. Waar wil je mee aan de slag? Stel je wensen dan niet uit, maar zie het groots voor je en werk met dagelijks en wekelijks haalbare stappen aan jouw missie. Want jij bent hier op aarde om anderen te inspireren en te groeien als persoon. Jij hebt alles in je om je droom te leven! Graag deel ik tips met je die mij geholpen hebben in het leren loslaten van teveel stress.

Beperkende overtuigingen geven stress

Want als ik eventjes reflecteer waar ik vandaan kom en terug denk aan dat ik van jongs af aan heel vaak het gevoel heb gehad, dat ik veel alleen moest doen. En dit door ervaringen in mijn jeugd, zoals bijvoorbeeld; een vader die er nooit voor mij en mijn zusje geweest is, de overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ in mijn brein bibliotheek plantte. Of een narcistische relatie waarin ik mij liet ondersneeuwen en het even duurde voordat ik mezelf beter gunde. En door mijn perfectionisme en onbewuste overtuigingen, werkte ik voorheen overuren in mijn eigen onderneming, deed het huishouden uiteraard en had alleen de zorg voor mijn 2 kinderen na de scheiding.

Ik raakte oververmoeid en burn-out symptomen zoals rugpijn, zenuwachtigheid en somberheid weerhielden mij om gelukkig te zijn. Ik was zo overspannen dat ik dacht dit wil ik niet meer. Het moest compleet anders. En het universum werkte daar in 2018 aan mee toen ik mijn beauty & health centrum moest loslaten.

Werkdruk is niet de oorzaak

Ondertussen heb ik geleerd dat onderliggende overtuigingen en emoties mijn gedrag aanstuurde. Mijn programma met vastzittende patronen veroorzaakte in mijn brein burn-out klachten. Misschien herken jij het ook; een soort van faalangst, geregeld bang om iets niet goed te doen. Geen grenzen zetten omdat je aardig gevonden wilt worden. Je zelfvertrouwen heeft misschien een deuk opgelopen, je slaapt slecht en je merkt dat ontspanning via een enkele massage of wandeling niet voldoende is.

En dat is logisch omdat niet altijd de werkdruk een oorzaak is, maar een emotioneel conflict, een innerlijk strijd in jezelf die ten grondslag ligt van stress en burn-out. Waarschijnlijk is het die innerlijke stem die jou continue beschermt en die innerlijke criticus die jou tegenhoudt om assertief stappen te zetten naar een leven jij eigenlijk graag wilt.

Reflecteren op jezelf

Daarom als ondernemer reflecteer je op de persoonlijke en zakelijke verbeteringen die jij wenst. Januari is natuurlijk de maand voor voornemens, maar toch is het bekend dat patronen en gewoontes doorbreken vaak niet lukt. Herstellen van burn-out klachten of een verandering doorvoeren kan hierdoor moeilijk zijn. Dit komt doordat je niet concreet genoeg bent in hetgeen je graag wilt bereiken. Vage doelen negeer je te makkelijk. Dus twee tips ik je alvast wil mee geven:

 • 1: Zet altijd een intentie in de positieve en tegenwoordige tijd. Want als je je voorneemt om niet meer ongezond te eten, of je wilt niet meer somber zijn, dan denk je enkel daaraan.
 • 2: Maak bewust en concreet je beslissing zodat jij (en niet iemand anders) er achter kan staan.

Patronen doorbreken negatieve gevoelens en gewoonten herkennen

Ik ben nu een alleenstaande ouder met veel meer energie. Balans tussen privé en werk. En ik voel me weerkrachtiger en veel meer waard, omdat ik erkenning van anderen niet nodig hebt. Ik weet hoe het is om vast te zitten in die oude patronen, in dat rotgevoel. Maar ik weet nu ook hoe je stress kan transformeren. En hoe je een negatieve gedachtengang kan doorbreken. Wellicht herken je dat je teveel tegelijkertijd wilt. Voor mij is het herkenbaar dat ik mezelf nooit rust gunde. Maar ik heb leren luisteren naar mij zelf.

Ook al zijn passie en gedrevenheid hele mooie eigenschappen. Ik gun het jou om werk en privé met plezier te blijven doen, Het gaat niet om het doel, of hetgeen je kan en wil bereiken maar het gaat om de weg ernaartoe. Hoe kan je nu de stress van 2021 transformeren, loslaten en beperkende levensklachten verminderen?

Stappen en reflecteren om einde jaar stress los te laten

Ik help je graag reflecteren en daarvoor deel ik graag 8 stappen met jou die je helpen reflecteren en einde jaar stress meer los te laten.

Stap 1 Je eigen werkelijkheid creëren door positieve gevoelens terug te halen.

Want destructieve negatieve gevoelens houden jou in een vicieuze cirkel. En daar wil je uit, toch? Stel je maar eens een luchtballon voor die verzwaard word door allerlei doem scenario’s, klaaggedrag en stressgedachten waar jij je luchtballonmandje mee vult.  Hierdoor zak je dus richting de modder, waardoor je vast komt te zitten. De sfeer binnen je gezin is naar en je hebt geregeld ruzie. Je werk voelt niet meer als een avontuur, maar als een moeten.

Dit komt hoogstwaarschijnlijk door je onbewuste identificatie met een innerlijke conflict. Met een gekwetste stuk die jou stuur pakt op een moment het even niet gaat zoals jij zou willen.  Door bepaalde triggers raak je je positieve gevoelens dus kwijt en je luchtballon vliegt niet meer.  Nogmaals stap 1 van mijn CREATE-methode was CONFRONT.

Krijg dus eerst inzicht in deze triggers en je gedrag.

Stap 2 stop met vergelijken.

In deze huidige tijd wordt veel van ons gevraagd. Er is status, macht , zoveel regels je denkt aan te moeten voldoen. En dan ook nog wil je voldoen aan al die verwachtingen van anderen. Al die eisen geven stress en burnout. Omdat je jezelf niet op nummer 1 zet. Je bent altijd bereikbaar via whatsapp etcetera. En het leven van de buren lijkt altijd prachtiger dan die van jou. Nu is dus de toekomst een vibratie van jouw ingebeelde toekomst. Dus als dit negatief is dan zend je dus dit uit. Daarom:

 • Verminder je social media scrolgedrag.
 • Plan tijd in wanneer je email’s bekijkt.
 • Neem tijd voor stilte om te voelen wat wil jij nu echt. Wat zegt je hart?
 • Niet vergelijken met anderen, maar wat zijn jouw wensen en behoeftes dit jaar?

Stap 3 is werkdruk verlagen

Om toekomstige klachten te voorkomen, daar is LOSLATEN het toverwoord voor.

 • Vervang het woordje ‘moeten’ door ‘willen of kunnen’.
 • Ga je prioriteiten na. Wat kan niet wachten en wat zou je kunnen uitbesteden.
 • Baken je werktijden af.
 • Gun jezelf rust. Even niets doen is natuurlijk ook oké.
 • Reserveer ontspanning momenten zoals massage, sauna, niets doen, wandelen in de natuur en maak je hoofd leeg

Stap 4: Accepteren wat is.

Want geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles draait om de chi. En je Chi of Qi is je energie stroom. Energiemanagement is dus belangrijk.

Pas dus op voor die Identificatie met pijn die ontstaat als je heel erg boos bent en je laat die woede bijvoorbeeld niet los en je hebt het continue in je hoofd en in je lichaam is het voelbaar wat iemand je heeft aangedaan, je identificeert je dan met die pijn, terwijl het moment allang voorbij is.

Dus aanvaarding van wat is en vergeving is de oplossing naar loslaten. Accepteer dat niet alles gaat zoals jij denkt of wilt dat het gaat en mensen behandelen je niet zoals jij dit ziet.

Weet dat loslaten niet hetzelfde is als opgeven.

Loslaten is ontspanning en meer flow

Loslaten is ontspanning en meer flow

Loslaten is letterlijk tot ontspanning komen. Meer ontspanning is meer flow, dan kunnen er weer mooier dingen uit je handen komen. Dat hoge leef tempo waar we ons in bevinden, die stress en die angst, heeft energie tekort en gejaagdheid en nog meer angst tot gevolg. Stop hiermee!

Stap 5 is relativeren.

Bekijk je shit van een afstand, vereenzelvig je niet met die pijn. Dat is duidelijk nu toch? Wees minder serieus. Ik snap dat je hoofd vol is en je lijf gespannen, als je net iemand verloren hebt of er is een  ernstige gebeurtenis geweest. Behulpzaam is dan de MunayQi methode waarin we de trigger waar je last van hebt leert loslaten. Je kijkt dan zonder oordeel als waarnemer naar die gebeurtenis en verandert dit zelfstandig en bewust.

Jij hebt altijd de regie in handen. Ik kan het niet voor je oplossen, maar je wel de tools geven om de identificatie met je pijnlichaam te doorbreken.

Tip 6 is ochtendrituelen invoeren.

Het bekende glaasje water als je uit bed komt, 7 of 15 minuten work-out in de ochtend, plezierige pauzes tussen je werkuren. als je maar herhalend patroon terug brengt die zorgt voor mentale rust en fysieke energie. Nog een tip is een dagboek bijhouden om je piekermomenten en emoties in kwijt te kunnen. En vergeet niet ’s avonds op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Aantal rituelen implementeren is dus belangrijk voor balans in ontspanning en werk.

Wil je hier begeleiding in, dan help ik je gewoontes te doorbreken zodat jij stress transformatie kan bereiken jij graag wenst. Via deze LINK kan je gratis en vrijblijvend een afspraak maken voor een coach gesprek.

Tip 7 leven in het nu.

Besef dat jij in het hier en nu bent, ook al heeft jouw geest de kracht, om in toekomst, angstige taferelen te bedenken en te blijven hangen in het verleden.  Zorg dat je los raakt van verleden en toekomst. Het streven naar perfectie gaf mij altijd veel onrust en stress. Ik voelde me nooit goed genoeg.  Nu leef ik meer in het heden. En waardeer meer wat ik al heb of wat al goed gaat.

Door het maken van blogs en vlogs, wat ik trouwens super leuk vind om te doen, hoop ik je een duwtje in de rug te geven om meer te resoneren met vibraties van zelfvertrouwen en innerlijke kracht. Ik laat je graag zien hoe het ook kan. Lees onder andere ook mijn blog over hoe om te gaan met ups and downs.

Droom Doe Leef.

Zet hoe dan ook stappen en wees vastberaden om je droomleven vorm te geven volgens jouw voorwaarden.

Tip 8 keuzes maken.

Er zijn altijd sombere momenten en praktische taken die gedaan moeten worden. Maar om burn-out te voorkomen en te herstellen van allerlei soorten levensklachten die jou belemmeren in het hier en nu, is het belangrijk wel te kiezen voor plezier en ontspanning en jezelf op nummer 1 te zetten deze 2022.

 • Werk aan de negatieve gedachten, laat ze als wolken voorbij drijven.
 • Werk aan je programma’s en illusies die nu nog als een anker aan je luchtballon mand hangen.
 • Sta Stil bij wat je al hebt en bent en de rest laat je los.
 • Vier je successen en wees dankbaar.
 • Focus op je lichaam. Voel wat jij nodig hebt en wie je daadwerkelijk bent.

Het is aan jou om knopen door te hakken en achter je voornemens te gaan staan. Als je het leuk vind, zoek mij op op instagram MunayQi_Stress_transformatie.  En mij weten waar jij nog tegen aan loopt, zodat ik daar in de podcast ‘Create your happy future’ of blog op in kan gaan. Volgende keer deel ik tips die mij hebben geholpen groter te denken.

Veel liefde, wijsheid en geluk

Jacqueline Brandes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Deregieovermijnhart.nl! Ik ben Jaqueline en ik kan je helpen je overlevingsmodus los te laten, zodat je gaat zien wat echt belangrijk is, zodat jij het leven kan creëren wat je wil. Op mijn blog lees je er alles over!


Create your happy future

In 6 stappen van dromen naar doen

De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,