7 manieren om spanningshoofdpijn te voorkomen en te behandelen
Spanningshoofdpijn: een zeurende en doffe pijn in je hoofd die je weerhoudt van je dagelijkse taken. Herkenbaar? Je bent niet de enige, maar liefst 60% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van spanningshoofdpijn. MunayQi leert je 7 manieren om spanningshoofdpijn te voorkomen en te behandelen.
Wat is spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende stress gerelateerde vorm van hoofdpijn. De spanning in het hoofd is vergelijkbaar met een drukkende en doffe pijn die te voelen is aan beide kanten van het hoofd. Dit is anders dan bij andere vormen van hoofdpijn, waarbij de pijn vaak aan enkel één kant van het hoofd te voelen is. Het is een belangrijk symptoom van stress, doordat je figuurlijk teveel op je schouders draagt. Spieren verkrampen en veroorzaken een pijnlijke nek. Je zenuwstelsel is overbelast. Het hoofd raakt overvol van piekergedachten en onrust. Als je af en toe in de week een strakke, pijnlijke band om je hoofd ervaart, kan dit episodische hoofdpijn zijn. De pijn is mild tot matig en kan soms wel enkele dagen aanhouden.
Wat is de oorzaak van spanningshoofdpijn?
Stress is vaak de oorzaak van spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt vaak getriggerd door alledaagse irritaties, zoals je sleutels verliezen net voordat je de deur uit moet, letterlijk in de shit staan wanneer je naar je auto loopt, of in de file komen te staan wanneer je haast hebt. Al deze kleine punten van irritatie kunnen voor stress zorgen. Door stress ontstaat er spanning in je lichaam, wat spanningshoofdpijn kan veroorzaken. Door het spannen van de spieren, het knarsen van je tanden of het verstijven van de schouders als reactie op deze stressfactoren, wordt deze spanningshoofdpijn alleen maar versterkt.
Een andere mogelijkheid waarop stress kan bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn is via vermoeidheid. Te lang achter je beeldscherm aan het werk of continue op je mobiel, verhoogt je Pitta dosha, zoals we dit in de Ayurveda noemen. Je ervaart dan rode wangen, hogere bloeddruk, hot flushes, droge mond. Met als gevolg ‘s nachts liggen piekeren omdat je hoofd nog druk is met werk. Dit soort stress verstoort natuurlijk je nachtrust. Wanneer je de hele dag door druk bent en ook ‘s nachts geen rust kan krijgen, kan dit zorgen voor hoofdpijn.
Naast stress kunnen andere oorzaken van spanningshoofdpijn zijn: een slechte houding, het wegvallen van spanning (bijvoorbeeld tijdens het weekend), hormonen, een laag bloedsuikergehalte of onvoldoende hydratatie.
De besproken vicieuze cirkel uit zich in slecht slapen, vermoeidheid, druk brein en dus spanningshoofdpijn. Hoe kan je nu hoofdpijn door stress snel ontspannen?
Het is toch zonde als je leven aan je voorbij gaat door deze stressklachten?!
Mijn advies zou zijn patronen doorbreken en je belemmerende stressprogramma transformeren die in eerste instantie de oorzaak was van je stress en spanningshoofdpijn.Mijn 6 maanden Reset your Mind & Soul online programma wil ik je dan ook niet onthouden. Maar als je het leuk vind, vraag dan eerst mijn gratis videotraining aan met eenvoudig, spiritueel toepasbare, stress verlagende technieken via deze MunayQi videotraining link.
Hieronder deel ik de 7 manieren om spanningshoofdpijn te voorkomen.
Hoe kom ik van spanningshoofdpijn af?
Helaas helpt een simpel aspirientje nemen vaak niet tegen spanningshoofdpijn. De pijn kan even worden onderdrukt, maar komt vaak na een paar uur weer terug. Een betere aanpak is om spanningshoofdpijn bij de fysieke- en energetische bron aan te pakken: spanning in je spieren en mentale of spirituele ballast in je systeem
De 7 manieren spanningshoofdpijn voorkomen doe je met de makkelijk inzetbare stappen naar energie:
1. Zorg voor een goede nachtrust
Hoofdpijn na het slapen is vaak het gevolg van te weinig slaap of van een slechte kwaliteit slaap. De spanningshoofdpijn ontstaat mede door spanning in de spieren rondom de nek en de ogen. De hoofdpijn kan al bij het ontwaken aanwezig zijn, of opkomen later op de dag. Een slechte slaaphouding kan hiervan de oorzaak zijn. Door slaaphoudingen zoals de foetushouding, op je buik of een arm op je voorhoofd wordt er te veel druk op je nek gelegd, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Als je vaak wakker wordt met hoofdpijn is het zeker de moeite waard om deze slaaphoudingen te vermijden. Je kunt het beste op je rug liggen met je armen naast je lichaam. Dit is een fijne houding voor je nek, voor de bloedcirculatie en niet te vergeten tegen rimpels :).
2. Leer te ontspannen
Maak tijd vrij voor activiteiten waarvan je echt geniet. Lees bijvoorbeeld een boek, luister naar je favoriete muziek, of ga een middagje sporten. Ik vind de app meditation moments heel prettig om begeleid te worden tijdens meditatie. En de anti-stress pretzel is behulpzaam tijdens acute stressmomenten. In mijn training vertel ik hier meer over.
Wat je voorkeur ook is, onderzoek toont aan dat wanneer je je bezighoudt met je interesses, je stressniveau wordt verlaagd. En daarmee neemt de kans op spanningshoofdpijn af.
3. Blijf bewegen
Lichaamsbeweging is een bewezen manier om hoofdpijn te voorkomen en soms te behandelen. Daarnaast kan je door te sporten even helemaal je hoofd vrij maken, waardoor je een pauze van de stress van het dagelijks leven hebt. Probeer het sporten wel langzaam op te bouwen; wanneer je gelijk intensief begint met trainen kan dit juist hoofdpijn veroorzaken. Door regelmatig te sporten wordt een regelmatig slaappatroon bevordert, wat helpt het stressniveau te verlagen. Daarnaast geeft je lichaam tijdens het sporten endorfine af, wat de gevoeligheid voor pijn verlaagd.
4. Neem pauzes
Een slecht postuur vergroot de kans op spanningshoofdpijn. Door een slechte lichaamshouding ontstaat spanning in de nek, schouders en rug. Deze spanning werkt uiteindelijk door naar het hoofd en resulteert in spanningshoofdpijn. Wanneer je uren achter elkaar naar je telefoon staart of aan het rijden bent, ontstaat er vaak spanning in je schouders en rug. Neem daarom af en toe een pauze voor behoud focus en om je spieren te kunnen relaxen, zodat de kans op hoofdpijn afneemt. En wist je dat een krachtige houding ook zelfvertrouwen bevordert? Lees hier meer over in mijn blog #2.
5. Laat je masseren
Door je schedel en nek spieren te laten masseren kan je de hoofdpijn verlichten. Als expert in therapeutische massage en pijnbestrijding adviseer ik wel de innerlijke oorzaak aan te pakken voor het beste resultaat. Maar uiteraard naast het (tijdelijk) verlichten van de pijn, werken massages ook nog eens heel ontspannend. Bekijk dit filmpje eens over hoe goed een massage je immuniteit al verhoogt. https://www.facebook.com/470911516262605/posts/3916626431691079/?sfnsn=wa Bijzonder he?!
Je kan ook zelf oefeningen doen tegen de pijn, door zachtjes te wrijven over de triggerpoints in je nek- en schouderspieren. Hierdoor kunnen je spieren zich ontspannen, en neemt de hoofdpijn af.
6. Let op wat je eet
Vet eten verhoogt de hoeveelheid bloedlipiden (bloedvetten) in je lichaam. Bloedlipiden houden verband met verschillende soorten hoofdpijn. Laat daarom het gefrituurde eten staan en kies voor vetarme bronnen, zoals witte vis. Spanningshoofdpijn kan ook ontstaan door een te laag bloedsuikergehalte. Een oplossing hiervoor is om voedsel te eten waarvan je lichaam de koolhydraten langzaam opneemt, zoals bonen en linzen.
7. Drink regelmatig water
Hoofdpijn is een van de eerste tekenen van uitdroging. Zorg er dus voor dat je de hele dag door voldoende drinkt, en niet enkel tijdens de maaltijden of tijdens het sporten. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen tussen de 8 tot 10 glazen water per dag moeten drinken, wat gelijk staat aan ongeveer 2 liter water. Dit hoeft niet enkel water te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld thee of magere melk zijn. Je bent welkom voor ontspannings- en detox kruiden theetjes in mijn praktijk voor de dagelijkse vochtinname hoor. Door veel te drinken verminder je de kans op spanningshoofdpijn.
Deze 7 manieren voorkomen spanningshoofdpijn. Voer ze uit met focus en regelmaat, transformeer stress en vraag hulp om de CREATE methode van MunayQi in te zetten. In coaching en training brengt het CREATE model, confrontatie, reset, verbinding, actie, gereedschap en evaluatie om vol energie tot meer blijdschap, vrijheid en gezondheid te komen. Leer omgaan met de gevolgen van chronische stress, angst of burn-out. Reset je overtuigingen en werk aan een positief zelfbeeld, zodat je weer kan ontspannen en genieten. Klik hier om meer te lezen over de CREATE methode.
Welkom op Deregieovermijnhart.nl! Ik ben Jaqueline en ik kan je helpen je overlevingsmodus los te laten, zodat je gaat zien wat echt belangrijk is, zodat jij het leven kan creëren wat je wil. Op mijn blog lees je er alles over!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!