Heb jij het gevoel dat wanneer je je omgeving en omstandigheden onder controle hebt er minder mis kan gaan? Denk jij dat er dan geen verrassingen op je pad komen?
Vaak uit een angst voor falen, afwijzing of boze reacties, wil je de onderliggende pijn voorkomen. Ik begrijp dat je van binnenuit weer de kracht van energie en enthousiasme wilt voelen. En dat je gedachten verzetten met yoga of sporten niet gelukt is. Dat is ook logisch omdat je niet vertrouwd op wie jij bent. Het is tijd voor een diepere verbinding met jezelf.
En daarvoor zal je door de pijn heen moeten. Bewust worden waarom je gevangen zit in controle. Want hoe hard je ook je best doet om alles onder controle te houden, je graaft de kuil dieper en dieper. Want als ik je vraag niet aan een roze koe te denken dan doe je dit toch. Dus bestaat controle over je gedachten wel? Waarom ga je het gevecht aan met die inwendige kritische stem die jou blokkeert en weerhoud van groei en vrede?
Negatieve gedachten zijn gewoon een controle strategie van je innerlijke criticus of bodyguard. Hij helpt je situaties te vermijden en confrontatie uit de weg te gaan om je te beschermen. De controle behouden is natuurlijk een illusie, wat wel blijkt uit de daarmee gepaard gaande stress en angst gevoelens. Je overlevingsmodus filtert als het ware gedachten en gevoelens die je volgens je beschermmechanisme wel serieus mag nemen.
Het betreft dan serieuze controle uitoefenen op en het niet onder ogen willen zien van de daaronder schuil gaande angst. Maar lukt dit reëel?
Als ik nu een pistool tegen je hoofd aan zet en ik zeg: ‘ik schiet als je hartslag boven de 100 slagen per minuut uitkomt’. Wat gebeurt er dan? Juist, je hartslag schiet omhoog door de situatie die allerlei stress en gedachten geeft. Je hebt dus geen controle over je angst.
Het is dus beter van een afstand als observator te kijken naar je gedachten. Positieve en negatieve gedachten zijn er nu eenmaal. Om je niet te identificeren met je gedachten, zeg je: ‘ik heb de gedachte dat..’ in plaats van; ‘ik ben…
Bijvoorbeeld je overweegt te verhuizen maar je twijfelt of het een goed idee is. Je gaat verder weg van je familie wonen in een drukke stad waar de huur ook een stuk hoger is. Vraag jezelf af of er sprake is aan goedkeuring, controle of zekerheid. Drukke stad heb je geen controle over. Ver weg van familie zijn kan onzekerheid geven. De vraag is dan of je deze behoefte kunt accepteren en dus loslaten, zodat je van je keuze voor een persoon, plaats of ding meer kan genieten. Door hier mee aan de slag te gaan heb je al een eerste stap in loslaten gezet.
Rigiditeit loslaten
Het in goede banen willen leiden van je werk, dromen, doelen en reisgedrag kan veel stress geven. Zodanig dat het voelbaar wordt in lichamelijke klachten. Schouders staan voor teveel zorgen of lasten dragen. Je benen staan voor je basis, zekerheid in inkomsten en onderdak. Je buik speelt op bij spanning, niet durven handelen etc.
Fysieke pijnen willen je vragen; ‘geef mij aandacht’. Wellicht heb je jezelf zo onder druk gezet om aan allerlei regels of wensen van anderen te voldoen. Alles moet altijd op een bepaalde manier. Waar is die onbevangenheid van vroeger? Als kind leefde je met de dag. Ging je belevenissen aan zonder plan. Je liet je niet tegenhouden door een rigide wijze van denken. Je at gewoon zand uit de zandbak, gewoon om even te proeven.
Het is logisch we door ervaring wijzer zijn geworden. En je (onbewust) een veilig of onveilig label hebt gegeven aan gebeurtenissen, zodat je jezelf kan beschermen tegen tegenslagen. Je wilt niet kwetsbaar zijn. En het laagje eelt op je ziel moet dit zien te verbergen, zodat je de aan de hoge verwachtingen kunt blijven voldoen tijdens het streven naar je doelen. Hoe rustgevend zal doelloosheid zijn?
Bereidheid
Je gevoel willen vermijden heeft dus geen enkele zin. Het is er toch wel. Bewust worden van dat het er is en dat jij niet de gedachte of het gevoel bent is stap 1. Besef dat jij een krachtig individu bent, die ongeacht het trauma nog steeds rechtop staat. Enkel jij denkt gevangen te zijn in de controle. De controle die je helemaal niet hebt en dus ook niet uit hoeft te oefenen dan toch? Je bent vrij om niet te vechten. De worsteling met het innerlijk conflict mag je loslaten. Hier is bereidheid voor nodig. Bereidheid om de patronen en drukte in je hoofd te ontleden. Bereidheid in omdenken, zodat je de drempel wat verlaagt wanneer je met iets moeilijks aan de slag mag gaan. Bijvoorbeeld een onvoldoende vieren in plaats van het af te branden. Het dus niet te zwaar maken. Zodat bij het volgende proefwerk er minder angst is, doordat de wereld niet vergaat wanneer je een keer een laag cijfer hebt. Haalbare doelen stellen kan je erg onder druk zetten. Wanneer het door tegenslag niet mogelijk lijkt is je droom direct voor je gevoel onbereikbaar. Maar wie zegt dat iets niet haalbaar is? Je innerlijke criticus, je moeder, je vrienden?
Vervolg je reis naar je droomleven altijd in contact met je kernwaarden. Stel je voor je bent onderweg naar een pretpark met je tweelingbroer. Hij is gefocust enkel en alleen op zijn einddoel. En zeurt de hele weg: ‘zijn we er al?’ Jij bent je bewust van je waarden zoals avontuur, vrijheid, vreugde en schoonheid. Je hebt lol in het onderweg zijn, je ervaart een gevoel van vrijheid en bent je bewust van de mooie omgeving. Je kijkt je ogen uit en verveelt je geen moment. Bij een verkeerde afslag vind jij het enkel spannend en avontuurlijk. Wie weet wat je daar weer tegenkomt. Kortom je waardeert je weg er naar toe veel meer. Je kan beter met verandering omgaan. Terwijl je broer teleurgesteld is wanneer het doel (nog) niet bereikt wordt.
Worstelen met emoties.
Als je er over nadenkt is de worsteling meestal zwaarder dan je probleem. Je kiest zelf voor deze afhankelijkheid. Het verwijten van jezelf of je omstandigheden de schuld geven, zet je gevangen in je gevoel. Enkel omdat het Ego onzekerheid en kwetsbaarheid wilt verbergen. Wanneer je het veroordelen van anderen en van jezelf loslaat, kom je meer in een overgave van wat is. Het ego heeft dan minder de overhand, waardoor jij meer jezelf kunt zijn. Je bent goed genoeg. Met je lichaam, geest en ziel leer je allerlei lessen en met de ervaringen in ons leven krijg je handvaten om je zielsmissie te vervullen. Hiervoor is het de bedoeling creatief om te gaan met wat er op ons pad komt. Tijdens het MunayQi transformatie traject helpen inwijdingen je om negatieve patronen in positieve wijze te transformeren. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven geeft innerlijke rust. Je voorkomt oververmoeidheid die ontstaat door het weg geven van je energie. Je vermindert hoofdpijn en schouderklachten doordat je minder zorgen van anderen draagt.
Door perfectionisme en het control freak zijn leg je de lat vaak erg hoog. En wanneer je (oer-) vertrouwen mist, dan snap ik, dat controle loslaten makkelijker gezegd dan gedaan is. Vooral als je hartslag sneller gaat kloppen door spanning en de aanmaak van stress hormonen zoals noradrenaline
Het is vertrouwd om de oevers van je veilige comfortzone rivier vast te houden. Toch wil ik je vragen; ‘wat wil jij nu echt?’ Wil je blijven vechten en worstelen tegen die verraderlijke, onverwachte onderstroom die het leven je soms brengt? Is dit geen zinloze strijd?
Of wil je mee in de flow van je leven op weg naar je gewenste droomleven en -business?Samen kunnen we jouw vlucht- en vechtgedrag onderzoeken.
Je begrijpt nu vermijden van negatieve gedachten, controle uitoefenen op iets buiten jezelf en vechten- en vluchten heeft geen zin.
Wanneer je na de confrontatie met wat je niet wilt, helderheid hebt in waar je dan zo graag controle over wilt hebben, dan ben je klaar voor stap 2 van de CREATE methode; de Reset.
Wanneer je accepteert dat sommige dingen zijn zoals ze zijn, ervaar je een helder hoofd waarmee je oplossingen en rituelen kunt bedenken die jou wel een stapje verder helpen.
Bedenk altijd wat is het ergste dat kan gebeuren?
Relativeer het moment en oefen positieve controle uit op je gedrag en reactie.
Onder andere door het inzetten van de MunayQi anti-stress pretzel en via een rustige in- en uitademing.
Welkom op Deregieovermijnhart.nl! Ik ben Jaqueline en ik kan je helpen je overlevingsmodus los te laten, zodat je gaat zien wat echt belangrijk is, zodat jij het leven kan creëren wat je wil. Op mijn blog lees je er alles over!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!