De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,
jacqueline munayQi himani inner outer strenght

Waarom een schuldgevoel als je NEE zegt?

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen?

Ik zeker wel eens.  Omdat ik bang ben dat ik iemand kwets of een klant kwijtraak bijvoorbeeld.

Misschien ben jij wel bang voor een boze reactie? Want een bekend fenomeen is dat we zo graag aardig gevonden willen worden. Een negatief bericht of kritiek op social media gaat ons meestal niet in de koude kleren zitten. Herkenbaar?

In dit blog laat ik je zien wat de reden is dat je het lastig vindt om nee te zeggen. En als je liever een video bekijkt en beluisterd, volg mij dan op mijn youtube kanaal. Klik op abonneer via het belletje en een duim omhoog zou ik waarderen natuurlijk, als je mijn video behulpzaam vindt. Ik inspireer je graag. Veel lees- en luisterplezier. Groetjes Jacqueline Brandes. Transformatie expert.

https://youtu.be/99awXkAiBwM

Afhankelijkheid

Door angst wat een ander wel niet misschien denkt is een van de redenen waarom jij ergens omheen draait en maar blijft doen wat de ander vraagt, terwijl het eigenlijk niet gelegen komt.

Een belangrijke oorzaak van stress is een gebrek aan assertiviteit.

Doordat je geen grenzen durft aan te geven, ontstaat er spanning in ons lijf.  Ons brein en lijf gaat in de vecht, vlucht of bevries modus staan. En als dit te vaak gebeurt, dan raken we overbelast.

Deze overbelasting komt door de ballast die wij met ons mee dragen. Die gedachten, overtuigingen,  gevoelens en angsten, weet je nog in onze rugzak? (Leer meer op mijn Vlog MunayQi Weekly) En die oude programma’s die ons als een herhalende grammofoonplaat vast zetten in onze pijn uit het verleden . Als we hier niets aan doen en af en toe dus ‘nee’ zeggen, dan wordt ons leven zwaarder.

Erkenning

En dit vullen van die ballast rugzak begint al vroeg in onze jeugd omdat iedereen van ons liefde, waardering en erkenning graag ontvangt.  Maar van iedereen verwachten dat ze jouw sympathiek en aardig vinden is echt teveel gevraagd. Want er zijn altijd mensen waar je neutraal tegen over staat of mensen die je gewoon niet liggen. Nou dan blijft er nog 1/3e over van mensen die jij leuk vindt.

Schuldgevoel

Wees dus reëel. Heel veel zit tussen onze oren. Een schuldgevoel is meestal een gevoel van tekort schieten. Je kan tekort schieten op je werk. In je rol als moeder of wanneer je ziek bent. Deze negatieve gevoelens verlagen je vibratie en zijn echte energie vreters.

Mijn advies is neem verantwoordelijkheid en accepteer dat je niet iedereen tevreden kan houden. Ik zeg altijd; ‘als je er niet voor jezelf bent, kan je er ook niet voor een ander zijn’.

Van lief naar assertief

Als jij achter je beweegredenen staat en weet wat jij wilt, dan leer je nee zeggen zonder schuldgevoel. Op een oprechte wijze vind je balans tussen je eigen belang en dat van een ander. Assertief zijn is een vorm van durven waar moed voor nodig is. Omdat je een ander geen pijn wilt doen of een confrontatie teveel bij je binnen laat komen, kan het zijn jij je niet uitspreekt.

Vriendelijk maar krachtig voor jezelf opkomen is de oplossing om de regie in handen te nemen.

Assertiviteit is:

  • doen wat je werkelijk wilt zonder over jouw grenzen of van een ander heen te gaan.
  • Je kan dan zonder schuldgevoel nee zeggen
  • Je durft hulp en steun te vragen zo nodig
  • Je kan best omgaan met de ups-and-downs oftewel conflicten in het leven.
  • En je uit je gevoelens en wensen oprecht.

Hulp vragen getuigt van zelfkennis. Jij weet wanneer iets teveel is.

Piekeren kost energie

Blijf dus niet hangen in dingen die jou teveel moeite kosten, terwijl een ander er veel handiger in is, jou hierin te helpen. Piekeren is ook een energievreter. Blijf niet hangen in je gedachten. Confronteer jezelf of een ander met het geen waar je mee zit. Ik zeg altijd; ‘ ik moet mijn tijd goed benutten anders is het zonde’. Hierdoor leg ik mij zelf behoorlijk wat druk op.  Ik vraag veel te veel van mezelf dan. Bewust worden van mijn gedachten is stap 1. Jezelf vragen stellen zoals; ‘is het echt zonde, of is een moment van rust ook oke?’

Omdenken

Mijn tip: Reset de overtuigingen die jou beperken. Ga omdenken. Er is tijd in overvloed.

Bijvoorbeeld in plaats van; ‘ ik heb altijd tijd tekort’,  zeg je; ‘ik heb altijd genoeg tijd om te doen wat ik wil doen’.  Meer naar je hart luisteren, je intuïtie of je hogere Zelf geeft de richting waar je op kan vertrouwen. Je hogere Zelf  ben jij, maar bekeken vanuit een hoger gezichtspunt. En daardoor meer inzicht in wat jij echt wilt. Kom ook in verbinding met je omgeving, vraag hulp of geef aan hoe jij iets ziet.

Wanneer jij helder hebt hoe jij het leven wilt.

En als je jouw prioriteiten kent, dan heb je helder wanneer jij nee mag zeggen.

Sinds eind 2021 is mijn boek; Create your happy future’ gepubliceerd. Het is een echte innerlijke krachtgids. Prettig leesbaar, herkenbaar door persoonlijke verhalen, maar vooral ook veel eenvoudig, toepasbare stress reductie tools en methodes die jou stap voor stap van Dromen naar Doen brengt. Bestel hier of vraag bij mij een gesigneerde versie aan.

Deel dit blog om vrienden, kennissen of familie een vleugje innerlijke kracht te geven.

En laat mij weten waar jij vaker nee tegen gaat zeggen en wat dit jou brengt.

Veel liefde, wijsheid en geluk

Jacqueline Brandes


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Deregieovermijnhart.nl! Ik ben Jaqueline en ik kan je helpen je overlevingsmodus los te laten, zodat je gaat zien wat echt belangrijk is, zodat jij het leven kan creëren wat je wil. Op mijn blog lees je er alles over!


Create your happy future

In 6 stappen van dromen naar doen

De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,