De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,
jacqueline munayQi himani inner outer strenght

Slapeloosheid door stress onnodig

Slaapproblemen helpen ons niet bij het bereiken van die gelukkige staat van zijn. Hoe komt het nu dat vele van ons last hebben van slecht slapen> En wat kan je er aan doen om wel weer die energie te ervaren, die je zo hard nodig hebt om dat blije, vrije en gezonde leven te leven?

Slapeloosheid door stress is een beperking in focus en geluk. Daarom vertel ik jou waarom dagdromen je niet gelukkig maakt en wat mij geholpen heeft slapeloosheid door stress aan te pakken.

Goede REM slaap geeft uitgerust gevoel

In het ziekenhuis heb ik mezelf laten testen via allerlei toeters en bellen op mijn lichaam en sensoren op mijn hoofd. Al jaren ben ik oververmoeid en heb ik het gevoel ik niet diep slaap. Tijdens mijn slaap ben ik mij bewust van mijn eigen gedachten, mijn pijntjes en van mijn omgeving. En doordat ik nooit s’ ochtends een uitgerust gevoel heb, wilde ik toch nagaan of ik wel in een goede REM slaap terecht kwam.

De uitkomst was dat ik een prima hoeveelheid uren sliep zoals het hoorde, volgens de reguliere medici. Hoogstwaarschijnlijk ervaarde ik slapeloosheid door stress. Slaap is noodzakelijk om tot rust te komen en onze spieren te ontspannen. Daarnaast is van een goede nachtrust, de bedoeling dat je je emoties, gebeurtenissen en je opgedane kennis verwerkt en een plek geeft. Hoe doe je dat dan?

Door in 3 maanden zwaarte en blokkades los te laten! Wil jij meer in verbinding met je lichaam komen, ontspannen en lichter en bevrijd Zijn? Plan hier jouw natuurgeneeskunde en loslaat coach sessie!

Stress klachten

Tijdens mijn coaching sessies leg ik je uit, dat momenten wij meemaken of zien, overdag gefiltert worden in het werkgeheugen. Ons brein bepaalt of wij iets toestaan tot ons bewustzijn.

Namelijk via ons korte termijn geheugen wordt de keuze gemaakt of een fragment los gelaten wordt  (i.v.m. niet belangrijk) of wel wordt verwerkt in het werkgeheugen. Dit geheugen bevindt zich vooraan in de prefrontale cortex van onze hersenen. Stress klachten zoals burn-out, depressie of slaapproblemen worden veroorzaakt door de ontregeling van je gevoelscentrum; namelijk je lymbische systeem (die emoties en stress rationeel verwerkt). Wil je meer lezen over de burn-out oplossing en de 5 stappen in herstel en opbouw na burn-out klachten, klik dan hier.

Stress in het lymbische emotionele systeem

Dus even technisch:

Via je zintuigen ontvang je informatie. Dit zijn de puntjes in een netwerk. Een neuraal netwerk in je brein van puntjes die associaties vormen. En deze elementen samen vormen een herinnering. De functie van dromen is patronen herkennen. Wetenschappers hebben gezien dat de prefrontale cortex s’ nachts is uitgeschakeld en je daardoor hyperactief associeert in je dromen. Dus je hersenen zijn s’ nachts aan het werk om de minder voor de hand liggende puntjes te verbinden, via het lymbische systeem.

Slapeloosheid door stress

Wanneer door een emotionele belasting, negatieve emoties (zoals angst, boosheid, schaamte of schuld), worden verdrongen, ontstaat Stress in het lymbische systeem. Met tot gevolg slapeloosheid door stress.

Onze harde schijf draait patronen en programma’s af die ons zelfbeeld verstoren. We voelen ons onzeker, eenzaam, niet in staat tot actie. En dat frustreert. Deze ergernis loslaten daar help ik je bij via de body mind release techniek. Negativiteit loslaten en positiviteit terughalen is het doel!

Maak afspraak hier.

Lichamelijke klacht heeft emotionele innerlijke oorzaak

Vanuit mijn Bach bloesem therapie opleiding, geloof ik er volgens de Dietmar Krämer methode in, dat een onduidelijke lichamelijke klacht, een onderliggende emotionele of mentale oorzaak heeft.

Een negatieve emotie zoals angst, wrok, eenzaamheid of jaloezie kan bewust of onbewust opgeslagen zijn, in ons lange termijn geheugen. Weerstand en ontkennend gedrag heeft meestal te maken met jouw ‘niet reële’ gedachten.

Je brein heeft een afweer mechanismen oftewel negatief coping gedrag ontwikkelt om oorspronkelijke, diepere pijn niet te hoeven voelen. Maar wat helaas alsnog resulteert in negatieve emoties.

Het gevolg is dat onbewuste spanning adrenaline aanmaakt, waardoor je lichaam in de vecht- en vlucht stand paraat staat. Hierdoor slaap je slecht in. Of ervaar je zelfs slapeloosheid door stressgevoelens. Na een slechte nacht voel je je waarschijnlijk verstrooid en dromerig. Ja of ja? Dit effect maakt ons overdag vermoeid en ongelukkig, omdat je de realiteit dus anders beleefd.

(Meer uitleg over dit soort mechanismen, zoals; Valse Hoop en Valse Macht lees je in het boek ; het herontdekken van je ware zelf’ van ingeborg Bosch.)

Slaapgebrek en slapeloosheid doorbreken

Hoe doorbreek je dus nu de vicieuze cirkel van angst- en stress patronen en voorkom je slaapproblemen?

Je weet natuurlijk dat slaapgebrek je stemming verslechterd. je begrijpt nu dat je de REM slaap wel nodig hebt, om emotionele impact van gebeurtenissen overdag te verzachten. Maar wanneer bijvoorbeeld na een ongeluk de schrik nog goed in je lijf zit, dan is dit een teken, dat je het trauma eerst bewust mag verwerken. Een eerste slechte nacht hoort er dan bij.

Ook andere stress oorzaken zoals; werkdruk, tv of ruzie heeft invloed op schrik, stress en goede nachtrust.  Dit van je afschudden, voorkomt dat het trauma (ongeluk) niet in je geheugen verstevigd wordt. Want we willen niet dat dit negatief wordt onthouden in het lange termijn geheugen met alle slaapproblemen en stressklachten van dien.

Stress en slaapgebrek veroorzakende stressoren

Fysieke pijn en angst liggen dicht bij elkaar, in de beleving van het lymbische systeem. De vicieuze cirkel is dus dat emoties wekken afweermechanismen op en dat roept weer oude pijn op.  Afweermechanismen en coping strategieën worden getriggerd door sensitisering.

De definitie van sensitisering is: externe stress veroorzakende stressoren, die corresponderen met interne stressoren.

(verdrongen, onbewuste emoties en ervaringen)

Goed nieuws! Deze kan je behandelen met MunayQi coach traject! Stappen naar goed slapen en niet meer moe zijn beschrijf ik hieronder.

“Geluk is een mentale toestand die geactiveerd

wordt door het limbische systeem”.

Antonio Damasio.

Goed slapen zonder stress is belangrijk

Je begrijpt nu wel dat (onverwerkte) emoties, trauma’s, kennis uit studie en herinneringen opslaan, heel veel energie kost. De hersenen raken moe. En de harde schijf raakt vol. Ik heb een technisch stuk aan je uitgelegd om je te laten realiseren, dat het opslaan van kennis en gebeurtenissen, via de aanleg van synapsen tussen de hersencellen gebeurt. En dat we dit kunnen beïnvloeden door een andere, positievere, neutralere, fijnere, synaps verbinding te laten plaats vinden. Maar dan is goed slapen zonder stress belangrijk!

Voordelen lekker slapen en gezond weer op:

  • -Adrenaline neemt s’ nachts sterk af waardoor ruimte tussen de hersencellen ontstaat. Met als doel dat meer vocht door de hersenen kan circuleren om deze te reinigen.
  • -Wondjes genezen, je nagels groeien en je gezicht fleurt op. Dit gebeurt als er voldoende groeihormoon in de hypofyse wordt aangemaakt tijdens diepe slaap.
  • -Het stresshormoon Cortisol wordt in bijnieren gemaakt in tweede helft van de nacht om ons wakker te maken. Teveel stress is teveel cortisol is te vroeg wakker!
  • -Langdurige stress gaat juist zorgen voor uitputting van de bijnieren, dus minder aanmaak cortisol, dus moeilijk wakker kunnen worden en niet willen opstaan.
  • -Melatonine het hormoon van het donker, reguleert slaap-waakritme onder invloed van buitenlicht. Dus wanneer het donker wordt, maakt de epifyse melatonine aan en geeft het af om prettig in te gaan slapen.

Belangrijke stappen om slaap te bevorderen zijn:

  • Stap1: Wandelen, beweging, meditatie en op ademhaling focussen kan het hoofd leeg maken.
  • Stap2: Ritme. Zelfde tijd naar bed. Zelfde tijd opstaan.
  • Stap3: Omgeving en sfeer. kamer temperatuur koel. Lichaams temperatuur moet kunnen dalen. Stilte of rustgevende muziek is oke. Geen onrustige geluid.
  • Stap4: Denk om slaaphygiëne. Schoon katoenen beddengoed en pyama. Kamer luchten. Raam open.
  • Stap5: Licht. Dim het licht. Geen tv of mobiele telefoon of computer werk uur voor het slapen gaan.
  • Stap6: Let op je voeding en drinken. Warm kopje melk bevat tryptofaan, wat melatonine aanmaakt. En de warmte is rustgevend. Geen Cola, koffie, alcohol of suiker in de avonduren.
  • Stap7: Emoties zien, doorvoelen en ontladen. Lief zijn voor jezelf. Je innerlijke criticus / gedachten / stem bedanken voor zijn bezorgdheid. Pieker gedachtes als wolkjes voorbij laten drijven. Verzorg je geestelijke gezondheid.
  • Stap8: Luxomed infrarood acupunctuur werkt anti-stress en kan slaap bevorderen. Natuurgeneeskundige therapie verzorgt het fysiek lichaam.
  • Stap9: Laat je adviseren door orthomoleculair therapeut in Aminozuren.

Jacqueline is natuurgeneeskundig therapeut en transformatie coach. Samen is het mogelijk een gezondheidscheck te doen en fysiek en mentaal naar meer vitaliteit toe te werken. Meer info klik hier.

Ja, ik reserveer graag een gesprek over het vitaliteits abonnement.

Orthomoleculaire supplementen verminderen slapeloosheid door stress

Aminozuren zijn natuurlijke en gezonde nutriënte, die op natuurlijke wijze zorgen dat bepaalde afvalstoffen, die medeveroorzaker zijn van slaapstoornissen (zoals ammoniak) beter worden afgebouwd. Dit is een natuurlijk ontgiftingsproces zonder bijwerkingen.

Deze bevinding werd in 1998 zelfs met de Nobelprijs voor de Geneeskunde toegekend. Het ging daarbij voornamelijk om het aminozuur arginine. Samen met carnitine en nog andere aminozuren vormt het een belangrijk wapen in de strijd tegen slaapstoornissen. Aminozuren zijn zonder recept te verkrijgen en vallen niet onder de noemer medicijnen.

https://youtu.be/iyobUm3AaUc
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Deregieovermijnhart.nl! Ik ben Jaqueline en ik kan je helpen je overlevingsmodus los te laten, zodat je gaat zien wat echt belangrijk is, zodat jij het leven kan creëren wat je wil. Op mijn blog lees je er alles over!


Create your happy future

In 6 stappen van dromen naar doen

De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,