Machteloosheid hoe ga je er mee om?

Ben jij ook zo hard aan het werk om de controle te behouden? Je hebt een missie als ambitieuze ondernemer. En een wens succesvol te leven. Maar je hebt het gevoel je aan het ploeteren bent. Je wilt dit niet langer in je eentje doorstaan. Je wilt leren over machteloosheid, hoe ga je er mee om?

Machteloos gevoel geeft stress en zelfs fysieke klachten. Want piekeren, frustratie en spanning in je lijf doen je continue in de overlevingsstand staan. En je weet dit blokkeert jouw manifestatie kracht.

Triggers tot machteloosheid

Diverse dingen kunnen een trigger zijn tot irritatie en boosheid. Bijvoorbeeld iets kwijt zijn vind ik zo irritant, zeker als ik al te laat ben met de deur uit gaan. Ook kan ik me voorstellen als iemand pijn heeft of een probleem wat jij niet kan oplossen of je kind die onbegrijpelijk gedrag heeft of een partner die schreeuwt, dat dit een rotgevoel bij jouw losmaakt.  Vaak betreft het een onvermogen in met elkaar praten over onze onderliggende behoeften naar aandacht of liefde. Of het nu in je liefdesrelatie een gevoel van tekort is aan oprechte aandacht of op je werk je geen gelijk krijgt of erkenning in een bepaalde situatie. Het houd je bezig. Je leest nu mijn blog, wellicht tijd om dit los te laten? Want besef wel dat mensen in onze omgeving een spiegel zijn van ons eigen innerlijk.

Boosheid vloeit vaak voort uit een machteloosheid. Gedrag kan zijn dat je wegloopt van de situatie, of juist heel erg je best doet om alles perfect onder controle te houden of juist ineen stort en verdrietig denkt; ‘het is me allemaal te veel’.

Dit betreft allemaal een rugzak vol ballast, die jou tegenhoudt om wel vol energie je business te runnen en het droomleven te creëren wat je verdient als passievol lief mens. Ik hoor en zie je.

Overlevingsmodus staat continue aan.

De tijd dat mijn overlevingsmodus altijd aan stond was tijdens een narcistische liefdesrelatie. Om bij mijzelf een oude emotionele leegte op te vullen, was ik altijd maar bezig met zijn behoeften, gevoelens en verlangens. In de hoop emotionele steun en liefde te ontvangen, zodat dit bij mijn geromantiseerde plaatje paste. Helaas liep ik op mijn tenen om maar niet iets verkeerds te doen.

Zonder dat ik te veel wil verwijten, was hij niet in staat tot het geven van liefde, zonder jaloezie of arrogant onredelijke verwachtingen. Contacten met vrienden, vooral mannelijke, moest ik al vroeg in de relatie verbreken om zijn onzekerheid niet te voeden. Sporadisch was het gezellig en ik moest hardop mijn bewondering uitspreken voor wat hij voor mij deed. Anders was ik ondankbaar.

Een te lang jaar heb ik nog mijn best gedaan om samen te leven met een gewelddadige narcistische man. Stik jaloers op niets. Boos door alcoholgebruik. En verbaal vernederend. Fysieke mishandeling was angstig, maar ik liet me niet klein krijgen. Ondanks dat, was dus het gevolg dat ik mezelf niet meer was. Ik werd hardop boos en agressief zelfs, door zo een machteloos gevoel en onbegrip dat iemand zo beperkend kon zijn.

Ik pakte mijn koffer in. Maar ik mocht niet weg. Na een vierde vluchtpoging is het me gelukt dat leven achter me te laten. Ik had geen huis, geen onderkomen en geen geld. Ondertussen kreeg ik de uitspraak van de scheiding van de vader van mijn dochters dat eerder dat jaar plaats had gevonden, op mijn deurmat en het besluit van de rechter was dat ik veel geld moest betalen aan mijn ex-man, ondanks dat dit er niet was. Het betekende dat ik minimaal tien jaar lang enkel aan het werk zou zijn voor het aflossen van schulden aan iemand die er bewust voorkoos om niet te werken.

Rouwperiode

Financieel en emotioneel werd het onderste uit de kan gehaald, voor mijn bedrijf en voor mijzelf. Wonen deed ik met mijn dochters achter een muurtje in mijn bedrijf, waar drie opklapbedjes stonden.

De fout samen te gaan wonen met een narcist moest ik verwerken. En tegelijkertijd de consequenties van de rechtszaak ondergaan waaronder het loslaten van mijn bedrijf. Het is een rouwperiode geweest met woede uitbarstingen en schuldgevoelens tot gevolg. Omgaan met machteloosheid was een oefening. De vele huilbuien en gedachten als, ik kan niet meer, hebben me doen besluiten dat het anders moest.

De vele huilbuien en gedachten als, ik kan niet meer, hebben me doen besluiten dat het anders moest.

Machteloosheid loslaten

Ik wilde veranderen op zielsniveau. Want ik wist dat ik door mijn somberheid nare gebeurtenissen aantrok in mijn leven. Machteloosheid loslaten en de vicieuze cirkel doorbreken was het doel. Nu nog steeds als ik mij machteloos voel dan probeer ik dat gekwetste kleine deel in mij, buiten mijzelf te plaatsen.

Het draait meestal om ‘gezien worden’. Of nu je partner of je kind ergens om schreeuwt of boos is, het heeft te maken met een behoefte van verbinding, zekerheid of erkenning bijvoorbeeld. Een oude pijn die geraakt wordt. Er is iets dat aandacht vraagt. Dus ook al lijkt het gek, toch is mijn tip; begrip te tonen voor deze emotie of voor je innerlijk kind die vraagt om een arm om hem of haar heen.

Het draait meestal om ‘gezien worden’

Vertrouwen is een worsteling

Naast loslaten is vertrouwen ook zo een toverwoord. Nu kan ik me voorstellen, dit allemaal nog te makkelijk gezegd dan gedaan in je oren klinkt. Daarvoor heb ik dus onder andere mijn reset your mind & soul traject ontwikkeld. Om meer in je kracht te komen waardoor dit vertrouwen in dat het anders kan of anders gaat zijn, je makkelijker afgaat. Voor mij zelf is het ook nog soms een worsteling. Ik ga dan op mijn krachtwiel staan en onderga een heling met behulp van edelstenen. Want tijdens die heftige periode in mijn leven van geweld, financieel tekort en verlies van liefde, besefte ik wel dat dit het moment was om de regie over mijn leven te herpakken en voor mij en mijn kinderen het droomleven te bouwen waar ik daadwerkelijk blij van word.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik leerde aanvoelen wat ik nodig had. Juist dat gevoel van machteloosheid en moeilijke tijden duwen mij naar een nieuw ander leven. Het teken dat je next level mag gaan. Mijn identiteit en toekomstvisie kreeg ik toen helder. Ik wist wat ik wel wilde. En spring daardoor geregeld toch in het diepe en laat me geregeld begeleiden door een coach. Want het leven is nu eenmaal met ups-and-downs. En jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen blijft van belang.

Machteloosheid hoe ga je er nu mee om?

Jij kan ook deze grenzen zetten en je bewuster worden van de overlevingsstrategie die jouw wilt beschermen. Durf jij via heling en transformatie op zielsniveau beperkende overtuigingen duurzaam los te laten?

  1. Word je in ieder geval bewust van hetgeen je denkt. Kan je nu iets veranderen aan de situatie? Nee? Kom dan even op adem.
  2. Merk je dat je aan het uitstellen bent, leer dan via mijn training ‘de formule naar gelukkig leven’ jouw kolibrie vaardigheden weer aan voelen en met deze inner power gemotiveerd als een Krijger zonder excuses toch actie te ondernemen.
  3. Je voelt je wellicht nu somber en moedeloos. Kom hoe dan ook in beweging ook al is het maar een kleine wandeling.
  4. En vergeet niet je lichaamshouding te veranderen zodat je hierin ook de energie van moedeloos naar moedig omzet.

Want jij bepaalt jouw leven, door de betekenis die jij aan je realiteit geeft.

Jij bent niet je gedachten. Je bent niet de stem van je bodyguard!

Door de confrontatie met je ballast en stress heb je nu helderheid in wat je niet wilt, wel wilt en wie je bent.

Soms moet je accepteren wat is, en soms is verandering noodzakelijk. En dat kan al plaats vinden dus in je houding en ook in taalgebruik.

5.Vermijd bijvoorbeeld het woordje moeten’, ‘ja maar”, en andere veralgemeningen die vanuit slachtoffer gedachten altijd naar de omgeving of iedereen verwijzen.

Wil jij stress burn-out of machteloze gevoelens de baas, kom dan in contact met mij en ik help je inzicht te krijgen en de stappen te zetten om de regie van je leven te herpakken en to create your happy future.

Liefs Jacqueline

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *