van conflict naar verbinding na narcistische relatie

van Conflict naar Verbinding

In het midden van een relatieconflict, bevinden we ons vaak gevangen in een web van frustratie, strijd en teleurstelling. We verlangen naar verandering, We verlangen in plaats van een conflict naar een diepere verbinding met onze partner, maar lijken gevangen te zitten in een patroon van koppigheid en onbegrip.

van conflict naar verbinding

We voelen ons tekortgedaan en hebben onbewust beperkende overtuigingen aangenomen, zoals “Ik ben nooit goed genoeg voor haar” of “Hij luistert nooit naar mij”.

Ook kan het zo zijn dat pijnlijke negatieve woorden zoals: ‘jij kan ook niks’ niet van jouw innerlijke criticus afkomt, maar van een narcistische partner. Klein, waardeloos en machteloos kan je je voelen.

Luister jij liever over het onderwerp de kracht van bewustzijn op spotify naar mijn podcast Create your happy future? Klik hier

Vastzitten in beperkende overtuigingen

Kan jij je openstellen voor de mogelijkheid dat deze gedachten en gevoelens niet per se waar zijn?

Wat als we ons realiseren dat er een afstand is ontstaan die we diep van binnen eigenlijk niet willen? Diep van binnen verlangen we natuurlijk naar erkenning en willen we gehoord worden voor wie we werkelijk zijn.

Het probleem is dat we ons onbewust hebben geïdentificeerd met deze beperkende overtuigingen en oordelen, waardoor we vastzitten in een negatieve spiraal van conflicten.

Ik gaf hem nog een kans

Ik neem je een stukje mee in een nare herinnering uit mijn dagboek toen ik nog in de greep van een narcistische relatie was en de wens had van conflict naar verbinding te gaan.

Datum: 13 oktober 2015

Het was een weekend vol tegenstrijdigheden, een rollercoaster van emoties die me in verwarring achterliet. Ondanks de pijnlijke herinneringen van twee weken geleden, besloot ik afgelopen weekend toch naar Damion te gaan.

De beschuldigingen, verwijten en nare woorden die hij destijds naar me slingerde per sms, hebben diepe wonden geslagen in mijn hart. Voortdurend bleef hij me bellen als een gemene stalker.

Het is onbegrijpelijk hoe iemand die zo agressief en gemeen kan zijn, tegelijkertijd warme en rustige momenten met me kan delen. Het voelt soms alsof we elkaar al jaren kennen, alsof er een diepe connectie tussen ons bestaat. En juist daarom gaf ik hem nog een kans. Het was een drempel die ik over moest, maar het verlangen om weer bij hem te zijn, was sterker dan de twijfels in mijn hoofd.

We besloten te gaan bowlen, en heel af en toe voelde ik een sprankje van de liefde die we ooit deelden. Het was als een zeldzame glinstering in de duisternis, een herinnering aan wat ooit was. Op zondag kozen we voor ontspanning en bezochten we de sauna. De warmte van het water omarmde mijn lichaam, en ik kon de gevoelens van genegenheid niet negeren. “Ik hou van hem,” fluisterde een stem in mijn hoofd.

Maar terwijl ik terugreed naar mijn eigen huis, begonnen de twijfels aan me te knagen. De WhatsApp-berichten die hij eerder stuurde, voelden nog steeds verkeerd aan. Ik kon het gewoon merken, dat de klap die ik twee weken geleden had gekregen, zijn sporen had nagelaten. Mijn hart smeekte om genezing, om rust en vrede.  Ja, heftig om aan terug te denken.

Was het de juiste keuze om hem nog een kans te geven?

Van Conflict naar Verbinding

Nu had ik altijd al angst om me te binden, bang om gekwetst te worden en bang na een langdradige scheiding voor de pijn die mijn hart opnieuw kon treffen. En nu werd die angst weer aangewakkerd.

De twijfels en onzekerheid begonnen langzaam mijn gedachten te overweldigen. Was het de juiste keuze om hem nog een kans te geven? Zou mijn hart ooit volledig kunnen genezen?

Verlangen naar liefde

Nu achteraf kan ik heel goed de energetische dynamiek begrijpen te midden van de pijn en afwijzing, die ik ervaarde in mijn relatie. Nog steeds was er toen een deel van mij dat verlangde naar de persoon die Damion aan het begin van de relatie was. Verlangend naar de aandacht die hij me gaf, naar de liefde die ik voor hem voelde. Maar die tijd kwam nooit meer terug.

Toch klampte ik me destijds vast aan hoop, wanneer hij even lief tegen me deed. Begrijpen van de energetische aspecten van deze relatie is een kans om te erkennen dat de aantrekkingskracht tot een narcist voortkomt uit onze eigen pijn of trauma.

Deze pijn kan bijvoorbeeld ontstaan zijn in onze jeugd, wanneer we hebben geleerd ons aan te passen, om liefde te ontvangen van een (narcistische, dominante of afwezige) ouder.

De relatie met de narcist weerspiegelt ons eigen proces en gedrag. Omdat we zo gefocust zijn op de narcist, onderdrukken we onze eigen gevoelens en behoeften. Al onze aandacht en energie gaan naar de narcist, omdat we verlangen naar liefde.

De waarheid doet pijn

Nog een stukje over toen beschrijf ik in mijn boek: ‘de  regie over mijn hart’:

Ik zit ineengedoken op het hotelbed, mijn lichaam trillend van angst en verdriet. Mijn hart bonst in mijn borstkas, en ik kan de pijn bijna fysiek voelen. Met mijn rug tegen de muur en mijn hoofd begraven in mijn knieën, probeer ik mezelf klein te maken, mezelf te beschermen tegen de duisternis die zich naast me verzamelt.

Naast me voel ik zijn aanwezigheid, een duistere schaduw die zich als een donkere wolk over me heen buigt. Ik durf niet op te kijken, maar ik voel zijn blik branden op mijn verslagen gezicht. De stilte is ondraaglijk, en ik wacht op de giftige woorden die hij met zijn kwaadaardige stem zal uitspreken.

De seconden lijken uren te duren, en ik ben gevangen in een mix van angst, woede en wanhoop. Mijn gedachten razen door mijn hoofd, en ik vraag me af hoe ik hier beland ben, hoe ik mezelf toestond om verstrikt te raken in deze destructieve relatie. Ik herinner me de momenten van geluk, de beloftes van liefde en de vlam die ooit tussen ons brandde. Maar nu zie ik de waarheid voor me, en het doet pijn.

Eindelijk doorbreekt hij de stilte, zijn woorden snerpen als messen door de lucht. Ze dringen diep in mijn ziel en bevestigen mijn diepste angsten. Zijn woorden zijn doordrenkt van venijn en manipulatie, bedoeld om me te kleineren en te breken. Ze raken me als een harde klap in mijn gezicht, en ik voel mijn hart verder scheuren.

Maar te midden van de duisternis begint er een vonk van kracht in me te gloeien. Een stemmetje in mijn binnenste fluistert dat ik meer waard ben dan deze pijn. Ik herinner me wie ik werkelijk ben, los van deze giftige relatie. Ik realiseer me dat ik niet langer kan blijven zitten in deze gekwelde positie, dat ik de kracht heb om op te staan en mijn kinderen en mijzelf van te bevrijden.

Langzaam hef ik mijn hoofd op en ontmoet ik zijn afkeurende blik. In zijn ogen zie ik de weerspiegeling van zijn eigen gebrokenheid, zijn eigen innerlijke strijd. Ik weiger me te laten meeslepen in zijn duisternis. Met elke vezel in mijn lichaam besluit ik dat ik dit niet verdien. Ik verdien liefde, respect en vrede.

Met een vastberadenheid die ik niet eerder heb gevoeld, sta ik op van het bed. Ik voel de kracht door mijn aderen stromen terwijl ik me losmaak van zijn greep. Ik verlaat de schaduw die hij over me heeft geworpen en loop weg, mijn hoofd hoog en mijn hart vervuld van de hoop op een betere toekomst.

De weg van conflict naar verbinding

Hoewel de weg naar genezing lang en uitdagend zal zijn, weet ik dat ik de kracht heb om mezelf te herstellen. Ik zal mezelf omringen met liefde, ondersteuning en positieve energie. Ik zal werken aan het helen van de wonden die deze destructieve relatie heeft achtergelaten en mijn eigenwaarde herstellen.

Zo is MunayQi, mijn natuurgeneeskunde en coaching bedrijf geboren.

MunayQi betekend: ‘word je beste Jij in liefde’.

Daarvoor heb ik alle stappen die ik gezet heb, uitgewerkt in mijn Create-methode. Onder andere:

  • zelfliefde omarmen en grenzen stellen komt aan bod.

Ik nodig je uit om jezelf onvoorwaardelijk liefde en aandacht te schenken, net zoals de narcist dat in het begin deed.

Bovendien gaan dit soort lessen die je in mijn Innerouterstrenght-academy terug vindt ook over het afstemmen op jouw ware essentie en behoeften in het leven. Hiervoor is het nodig om pijn en trauma’s te verwerken en te werken aan je zelfbeeld.

Fundament van verbinding en verlangen

Herstellen van een narcistische relatie betekent innerlijke heling aangaan. Het begint met het herstellen van de verbinding met onszelf, het erkennen van onze eigenwaarde en het cultiveren van zelfcompassie.

In het 4 maanden Reset your mind & soul traject ga je:

  • jouw authentieke zelf verkennen,
  • je kernwaarden naleven en
  • passies identificeren,

zodat je een fundament neerzet om je leven opnieuw op te bouwen, op basis van jouw ware verlangens.

Via familieopstelling van conflict naar verbinding

Om uit deze spiraal te komen, is zelfobservatie van onze innerlijke wereld essentieel. Met zijnsoriëntatie kan je bewustzijn ontwikkelen van conflict naar verbinding.

Het betekent dat je bewust wordt van het feit dat je al compleet bent en dat je niet buiten jezelf hoeft te zoeken naar geluk, liefde of waardering.

Zijnsoriëntatie nodigt je uit om de eenheid te ervaren en de onderlinge verbondenheid van alles in het leven te erkennen. Via een familieopstelling krijg je inzicht in het conflict en werk je naar verbinding door te erkennen ‘wat is’.

Conditionering loslaten

Begin dus bewust met het observeren van  gedachten, gevoelens en gedragingen, zonder oordeel. Leer jezelf kennen op een dieper niveau, los van je conditioneringen en beperkingen, eventueel met behulp van een familieopstelling sessie.

Je gaat je dan realiseren dat je (ex) partner ook zijn of haar eigen innerlijke wereld heeft, met zijn of haar eigen angsten, verlangens en overtuigingen.

Leer jezelf kennen op een dieper niveau, los van je conditioneringen en beperkingen

Conclusie: Ontsnappen aan de greep van een narcistische relatie is een moedige en transformerende reis. Het vergt:

  • begrip van de energetische dynamiek,
  • het omarmen van zelfliefde en
  • het stellen van gezonde grenzen.

Liefde en mededogen

Door deze stappen te nemen, kunnen we onszelf bevrijden uit de cyclus van pijn en onze innerlijke kracht hervinden.

Ontsnappen aan de greep van een narcistische relatie is

een moedige en transformerende reis

Je kan je openstellen voor empathie en begrip, omdat je beseft dat we allemaal menselijk zijn en dat niemand perfect is. Met dit bewustzijn verminder je de afstand tussen jou en liefdespartners.

Je kan echt leren communiceren vanuit een plaats van liefde en mededogen, in plaats vanuit verwijten en oordelen.

Zo kun je de weg banen van conflict naar verbinding en een diepere en vervullende relatie met jezelf en met anderen ontwikkelen.

Veel liefde, wijsheid en geluk

Jacqueline Brandes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *